Hoofdinhoud

Implantaten

Wij vervangen de natuurlijke wortel van een tand/kies indien nodig of gewenst met een implantaat en zorgen ervoor dat je blijvend prettig kunt kauwen.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst en in het eigen bot vastgroeit. Implantaten zien eruit als een schroef of holle cilinder en worden gemaakt van titanium, een materiaal dat goed door het lichaam wordt geaccepteerd. Implantaten zijn de basis waarop een kroon, brug of kunstgebit wordt vastgezet.

 

Wanneer is een implantaat nodig?

Een implantaat kan een oplossing zijn als een tand of kies verloren is gegaan. Het verlies van een tand of kies kan diverse oorzaken hebben: een ongeluk tijdens het sporten, een gevolg van een ziekte, cariës of parodontitis. Het kwijtraken van een of meer tanden/kiezen is erg vervelend. Tanden en kiezen hebben namelijk vele functies. In de eerste plaats helpen ze ons om voedsel fijn te malen en zorgen ze voor een goede articulatie tijdens het spreken. Tanden en kiezen helpen echter ook om te zorgen dat het kaakbot niet wordt afgebroken en ze zijn een belangrijk onderdeel van een harmonische gezichtsuitdrukking. Een gezond en mooi gebit geeft veel levenskwaliteit en beïnvloedt iemands eigenwaarde en uitstraling op een positieve manier.

Plan een adviesgesprek

 

 

Hoe verloopt de behandeling?

Allereerst wordt je gebit uitgebreid onderzocht en worden er röntgenfoto’s van je gebit gemaakt. Er moet bijvoorbeeld voldoende bot aanwezig zijn om de implantaten in te kunnen plaatsen. Ook word je uitgebreid geïnformeerd over het belang van een goede mondhygiëne voor een succesvol genezingsproces. Indien een implantaat mogelijk blijkt en je akkoord gaat met het behandelplan en de begroting, wordt er tijdens een volgende afspraak gestart met het plaatsen van het implantaat.

 

De behandeling wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Nadat de verdoving is ingebracht, maakt de tandarts op de plaats waar het implantaat moet komen, het tandvlees los. Hij boort een gaatje in het kaakbot, waar het implantaat in wordt geplaatst. Vervolgens hecht hij het tandvlees. Het implantaat moet daarna stevig met je kaakbot vergroeien. Deze genezingsfase duurt 6 weken tot enkele maanden. Elk geval is anders. Meestal worden zelfoplossende hechtingen gebruikt en anders worden de hechtingen na 2 weken verwijderd.

 

Tijdens de genezingsfase wordt de kroon, brug of gebitsprothese voor je gemaakt. Jouw definitieve restauratie wordt op het implantaat bevestigd, zodat je weer kunt lachen, bijten en kauwen zoals vroeger. Voor het slagen van de behandeling op lange termijn is zorgvuldige controle en nazorg noodzakelijk. Na de plaatsing moet je minimaal één keer per jaar en soms eens in de 3-6 maanden door de tandarts-implantoloog worden gecontroleerd. Hierbij kijkt deze naar het implantaat, de restauratieve voorziening, het botniveau, het tandvlees en de mondhygiëne.

 

Wat kost een implantaat?

De soort behandeling bepaalt de daaraan verbonden kosten. Meestal liggen de kosten voor het plaatsen van het implantaat rond de € 900. Wij vertellen je graag wat je behandelopties zijn en welke kosten hierbij passen.

 

Wordt een implantaat vergoed?

Implantaten of een kunstgebit op implantaten worden vaak vanuit de basisverzekering vergoed bij een ernstige ontwikkelstoornis of groeistoornis. Voldoe je niet aan deze eisen? Dan kun je bij sommige verzekeraars vergoeding krijgen uit een aanvullende verzekering. Let op dat dit niet altijd het gehele bedrag is voor het plaatsen van een implantaat. Het is verstandig om uit te rekenen of een aanvullende verzekering in jouw situatie handig is. Wij helpen je graag bij het opstellen van een persoonlijke begroting.

Formulier afspraak maken